Ingrediënten voor 4 stuks:
– 6 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
– 4 middelgrote appels (e.g. Jazz of Pink Lady)
– 4 theelepels donkere basterdsuiker
– 4 eetlepels rozijnen
– 4 theelepels kristalsuiker
Haal eerst het bladerdeeg uit de vriezer en laat de plakjes los van elkaar ontdooien. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden (hetelucht) en bekleed je ovenrooster met bakpapier.
Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Zet elke appel in het midden op een plak bladerdeeg. Meng vervolgens de rozijnen met de donkere basterdsuiker. Verdeel dit mengsel over de holtes in de appels. Maak de appelbollen dicht met de helft van een tweede plakje bladerdeeg. Druk de naden van het deeg goed dicht, dit lukt beter als je jouw vingertoppen een beetje nat maakt. Bestrooi de appelbollen vervolgens elk met een theelepel kristalsuiker.
Bak de appelbollen in 15 minuten goudbruin en gaar. Serveer direct, al kun je ze ook koud eten.
Voor mijn verjaardag kreeg ik dit jaar onder andere een appelboor, die ik overigens ook gevraagd had. Ik wilde deze graag hebben omdat ik afgelopen zomer een heerlijk dessert van de barbecue at waarbij ik een appelboor nodig zou hebben om dat na te kunnen maken. Maar in de winter is ie natuurlijk perfect voor appelbollen. Ik vind die zelf onwijs lekker, vooral als ze net warm uit de oven komen en je hebt ze heel snel zelf gemaakt met ingrediënten die ik in ieder geval altijd in huis hebt. Appelbollen zijn perfect voor oudejaarsavond, maar eigenlijk zijn ze gewoon het hele jaar super lekker.